Tulip Bowl XXVII Voor Wildcats

Tulip Bowl

Tulip Bowl

Op het einde was er slechts één ding waar Alphen Eagles hoofdcoach Pascal Matla zijn team niet op kon trainen: finale-ervaring. Finale-ervaring die opponent Maastricht Wildcats in vier van de laatste vijf seizoenen juist in overvloede had opgedaan. Het was dan ook Maastricht dat in de allerlaatste seconde van ESPN America Tulip Bowl XXVII de winnende zespunter scoorde en het feestje van de Alphenaren verknalde. Quarterback David Drane van de Limburgers vond receiver Terrance Johnson: 16-14. Foto: Michael Rosa.

Het slot was des te opmerkelijker, omdat Alphen juist met 1:18 te gaan de leiding had genomen in het showstuk van het Nederlandse American football. Quarterback Richard Bouthoorn (die door een helende scheenbeenbreuk slechts sporadisch in actie kwam) vond receiver Erwin Gloudemans voor een 10-14 voorsprong. Heel even leek hiermee het einde van een hard duel bezegeld, waar geen van beide teams echt een stempel op de wedstrijd kon drukken.
Totdat Drane in de slotminuut het ovaal in handen kreeg en geschiedenis schreef.
Drane overleefde op de laatste drive overigens wel een onderschepping. De coaching staff van Alphen vierde de vijandige overname alsof ze het NK hadden gewonnen, maar de scheidsrechters gooiden roet in het eten. Op de play werd een defensive offside gezien. Die penalty, gekoppeld een excessive celebration penalty van de coaches, zorgde ervoor dat de Wildcats een onoverkomelijke down-and-distance omzette in een eerste poging.
Met de ontknoping kreeg de allerhoogste American football competitie in Nederland een passend slot. Nog nooit was het zo dringen aan de top in de AFBN, waar maar liefst vijf teams in de slotweek nog aanspraak mochten maken op een plek in de playoffs. ,,Sportief gezien kenden we een fantastisch seizoen,” aldus een woordvoerder van de bond. ,,Het is nu zaak dat we ook organisatorisch de zaken op orde krijgen, leren van de gemaakte fouten en de sport naar een nieuw niveau tillen. De plannen hiertoe liggen klaar.”
Sportief gezien sprak het boekdelen dat Amsterdam Crusaders dit seizoen in de Tulip Bowl ontbrak. De Amsterdamse formatie miste de laatste drie lustrums alleen in 2001 de finale. Alphen leek al vanaf de allereerste competitieweek de sensationele vervanger, maar zag zichzelf de laatste weken vooral door het blessurespook gedecimeerd. De Maastricht Wildcats verdienden een plek in de finalestrijd door de laatste zeven duels winnend af te sluiten. Na een stroef begin van de competitie, raakte de formatie van Drane pas na de seizoenshelft op stoom. Het geloof dat de formatie ook van Alphen Eagles, inmiddels een gedoodverfde favoriet, kon winnen kwam in het competitieslot. Maastricht won toen in een defensief duel met 7-2.
De touchdown in de wegtikkende seconden op 10 juli betekent de tweede Tulip Bowl overwinning in vijf pogingen voor de Wildcats. De laatste overwinning vond in 2007 plaats.

Lees ook:Tulip Bowl Tussen Crusaders En Wildcats
Lees ook:Tulip Bowl XXVII in Hilversum
Lees ook:Blogger Laat Tulip Bowl Schieten Voor PR
Lees ook:Alphen Beschadigt Maastricht In Thriller
Lees ook:Tulip Bowl XXVI 4 Juli In Nijmegen

20 reacties op “Tulip Bowl XXVII Voor Wildcats

  1. Wilco

    Volgens mij was het de runninggame en de rolatie in die zelfde running game van de Limbo´s het gene wat de ´wat kleinere´ volgeltjes lanzaam opbrak…dat ze dan vervolgens op de laatste drive zichzelf een aantal keer in de voet schieten is dom.

    Vooral Matla had weer een typisch gevalletje van coach die zijn geloofwaardigheid in de grond boort. Eerst je team afbranden voor het feest vieren in de endzone, kan niet blablabla. Dan komt de bewuste play waarbij een Eagel denken een INT te hebben, dus het veld op rennen en juigen incl. coach om dan vergeten te zijn dat er naar 2 seconden van dezelfde play al een geel doekje door de lucht zweefde, Offside Eagels. Krijgen ze 15 yards voor het juigen, daar sta je dan met je speech.

    Ik zat op de tribune en het leek me redelijk duidelijk dat Eagels en achterban al het gevoel hadden dat het over was naar het wegsturen van de FS #1…..juig nooit voordat de zebra gefloten heeft.

    Die laatste drive van Wildcats was trouwens wel geniaal opgezet, die plays waren één voor één plaatjes. Eagels konden de revievers gewoon niet bij de sideline weghouden.

    Hoe is het trouwens met die Rotterdam Trojan? Is daat ook nieuws over?

      /   Beantwoorden  / 
    1. polderpionier

      We hoorden later van een speler dat hij alleen een lichte hersenschudding had een en verrekte spier in zijn nek.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Rob

    en daar gaat ie weer. De man die vroeg of laat, OVERAL waar die komt en iets doet de zaken vroeg of laat weet kapot te maken. Welcome back Wilco!
    Ik lees hier dat je nog wel 10 tripjes naar de states kan maken maar dat jou inzicht begeleider (vindt coach een niet zo passende benaming voor jou) zoals vaak in dat gebied, te kort blijft komen.

    Even voor de duidelijkheid, ik vraag me nu onderhand toch eens echt af wat jij eigenlijk nu voor successen op je naam hebt staan? Wat heb jij nu eigenlijk zelf gepresteerd, behalve de toch zo vaak negatieve smaak achterlatend, als je weer eens zaken een soort kapot gemaakt heb.

    Buiten dit alles net genoemde waren er heel wat “schoonhgeidsfoutjes” van biede team te zien maar helaas ook een behoorlijk aantal van de resfs. OOk doe mogen die fouten maken, …sommigen maar zoals vaak zijn het de refs die een toch grotere rol spelen dan zij zouden moeten doen. De teams alleen zouden het verschil moeten maken.
    Wat mij betreft was dit deze finale niet het geval. Het was te veel. Voor welke kant het ook uitkwam, er gebeurde een aantal rare en schaamteloze zaken waaronder de klok (en de ref die deze bijhield) een zeer grote rol speelde.

    En wat betreft het coac
    hen van de eagles. Wordt wakker. Er komt een nieuwe generatie aan!
    Alphen Eagles zijn een team zoals een American Football team moet zijn. Een team zoals een team moet zijn. Geen betaalde of buitenlandse spelers maar een voorbeeld zoals het AF in NL naartoe zou moeten en kunnen gaan.
    Het team en de coaches / verzogers / begeleiders. Well done. Het was fijn een mooi om naar te kijken, met alle “fouten” en vergissingen.

    Dank jullie en gefeliciteerd met het ons laten zien wat AF in zijn puurheid is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Michel

      Zoals AF in NL zou moeten zijn?
      Waarom? Zie juist voordelen als er wel betalende coaches en spelers zijn. We willen het niveau toch omhoog brengen. Kijk in Duitsland en Oostenrijk. Helaas lukt dat niet iedere club. Maar volgens mij heeft Alphen ook altijd betaalde coaches gehad.
      NIveau omhoog, meer toeschouwers, meer sponsors. Kijk naar Basketbal en ijshocky. Zijn dat allemaal NL spelers?
      Neemt niet weg dat het een presatie opzich is met het behalen van de finale met alleen NL spelers en coaches. Maar volgens mij heeft de Cru dit ook altijd zo gedaan.

      Wat betreft de tijd en spelregels weet iedereen alijd precies hoe het werk. Zie dat ook bij ons in het team. Ieder jaar worden een een curcus gegeven voor alle coaches door scheidsrechters over de nieuwe regels NCAA. Daar zitten dan helaas maar 4 teams. En tijdens wedstrijden allemaal zeuren dat de scheidsrechters het niet goed doen. Weet jij precies wanneer de tijd gaat lopen met een kick off? Als de ball geschopt wordt, of als deze de grond raakt, als deze wordt gevangen of wordt de tijd weer stil gezet als deze out off bounds gaat. Zelfs binnen de 2 minute warning zijn er weer andere regels wat betreft tijd. Dingen die voor de meeste coaches al moeilijk zijn.
      Daarmee zeg ik niet dat alles goed is gegaan met de gameclock. Maar de scheidsrechter op het veld geeft aan wanneer de clock moet gaan lopen en stoppen met singalen en diegene die de clock bediend voert dit dus gewoon uit.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Rob

    ps. mijn excuus voor de taalfouten. Valt niet mee als Nederlander op een turks toetsenbord te tikken. ( – ;

      /   Beantwoorden  / 
  4. Wilco

    Okey interessant, ik blijk iemand dus langzaam geïrriteerd met mijn cynisme. Maar ik ben een een persoon die graag dingen mag uitpraten en mag verhelderen.

    Als u bereid bent om hier aan mee te werken heb ik wel een aantal vragen. Ik bedoel er zijn maar een beperkt aantal AF fans in ons landje dus heeft weinig zin dat we ‘ruzie’ maken.

    Ik kan de eerste vier regels niet echt plaatsen. Ik zie iets staan van overal kapot maken en coach. Wat maak ik dan precies kapot en waar komt het idee weg dat ik mezelf voordoe als een soort van coach? Dit meen ik serieus, dit begrijp ik ff niet.

    Over de rest. Ik heb als fan genoten van beide wedstrijden en van alle vier de teams.

    Het Matla verhaal. Ik heb niks tegen hem als persoon, maar in mijn verleden had ik een judo coach die ook zo tegenstrijdig met zich zelf was. Dat heeft mij toen zo gek gemaakt, doordat je niet berijpt wat ie wil, dat ik daar dus nog steeds moeite mee heb. Als een coach tegenstrijdig heden vertoont, gaat dat gelijk bij mij verkeerd zitten. In dit geval waren het gewoon pure emoties, prachtig om te zien, maar begrijp je ook dat ik dan denk…oow daar heb je weer zo’n coach dingetje. Ik denk wel dat ik het misschien wat te extreem heb opgeschreven maar zo kwam het op mij als pure buitenstaander over. Ik heb enorm veel respect voor de Eagels en voor hun manier van spelen en gedragen (inderdaad enorm team technisch), niks anders dan lof voor dat. Het is toch mooi om zo’n team te zien.

    Over het refs verhaal. Twee beslissingen kon ik dankzij een paal en het puntje van het tentje eigenlijk niet zien, dus daar kon ik zo ie zo niet over oordelen of het terecht is of niet. Maar ik denk altijd maar, er zijn zoveel refs…als er iets niet klopt zou toch één iemand dat gezien moeten hebben. Wel moet ik u gelijk geven over de invloed van de refs, ik heb namelijk ook wel vaak het gevoel dat ze te veel willen ‘mee doen’. Dat ze bijvoorbeeld een halve fout al call met het idee, dat heb ik goed gezien.
    Maar football is een enorm gevaarlijke sport, waardoor de regels er grotendeels zijn om de mensen te beschermen…dus joa je krijgt gedurende wedstrijden wel redelijk veel calls soms. Persoonlijk vindt ik refs een heel moeilijk punt omdat ik ze moeilijk te pijlen vindt en wat hun plezier is. Ik heb gewoon geaccepteerd dat de scheids gelijk heeft en dat je daar pissig om maken alleen maar energie kost.Alleen wanneer u vindt dat er serieuze dwalingen zijn geweest zou u naar mijn mening naar de AFBN moeten schrijven, wellicht dat ze daar dan werk van kunnen maken.

    Verhelderd dit een aantal dingen? Ik heb namelijk het gevoel dat er bij u, maar wellicht bij meer mensen, een heel verkeerd beeld van mij bestaat. Als ik u vertel dat ik 20jarige Friese zuurpruim en perfectionist ben en wanneer ik iets schrijf graag het randje mag opzoeken, het net ff wat scherper neer mag zetten om zo een discussie op te wekken. (Want ik denk dat je van discussiëren serieus veel kan leren, vooral door met een open visie iemand opmerkingen te lezen. Je kan dan tot de conclusie komen van hé daar had ik niet zo over na gedacht.) Bent u dan verbaasd of komt dat overeen met het beeld?

    Ik heb alleen nog één laatste vraag: wat was uw positie in die finale? En dan bedoel ik dat niet lullig ofzo van, alsof u coach bent en er verstand van heeft. Maar meer in de context van, was u fan van één van de teams, vijand van de ander, familie of spreekt het principe van de Eagels u heel erg aan?
    Ik vraag dit om te kijken of er ook iets is wat mogelijk uw oordeel zou kunnen beïnvloeden. Ik zeg niet dat het zo is maar ik kan me voorstellen dat mensen die fan zijn van de Eagels het gevoel hebben dat ze genaaid zijn. (was de uitslag andersom geweest dan hadden de anderen zich zo gevoeld vanwege het opstootje waarschijnlijk).

    Het is volgens mij een redelijke lap tekst geworden, maar ik wil niet dat ik verkeerd begrepen wordt en mensen irriteer. Het leven is te kort om het elkaar heel erg lastig te maken.

    Maar laat ik afsluiten met dat ik als neutrale supporter 3 uur heen en ook weer 3 terug(vooral te danken aan lekke uitlaat die mij naar het openbaar vervoer drong en spoor werkzaamheden) heb gereisd om bij dit evenement aanwezig te zijn. En ik heb daar geen seconde spijt van gehad want ik heb me 7 uur lang vermaakt met AF. Ik heb van bijna elke seconde genoten.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Wilco

    Sorry voor het missen van de wit regels…blijkbaar mag dat niet. Maakt het iets moeilijker om te lezen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Unox

    Wat een geweldige Tulipbowl!!!
    Onvoorstelbaar om te zien hoe David met 1:18 in 80 yards dwars door de
    verdediging van Alphen gooit, notabene geholpen door Coach Matla die gaat liggen rollebollen met een andere coach en zodoende de ontbrekende yards voor Maastricht veiligstelt. Uh lead by example?
    De Arbiters waren in goede AFBN traditie verschrikkelijk,
    de ref die op z’n Bo-Rent de clock bijhield was werkelijk horrible.
    Wat een knakworst was dat dan.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Rutger

    Ik heb gisteren genoten van een geweldige pot. Beide teams speelden goed football, jammer van dat ene opstootje.

    Misschien dat de refs fouten maakten, maar ze vielen mij nauwelijks op, en stoorden ook het spel weinig. Ik vond alleen de offside flag bij de betreffende interception erg laat gegooid, maar dat terzijde.

    Verder vond ik de Alphen zijlijn een toonbeeld voor het Nederlandse AF. Complimenten daarvoor.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Rob

    Nadat het ons vanuit onze ooghoeken was opgevallen dat de klok nogal op een vreemde manier werd bediend zijn we deze in de 2e helft eens in de gaten gaan houden. Natuurlijk wil je eigenlijk geen fouten zien maar helaas, ze waren er x op x.
    Vooral het te laat aanzetten van de klok (begine eerste helft) maar meer nog was het x op x stopzetten van de klok als er nog niet was afgefloten, geen flag was, etc. Waarschijnlijk heeft hij de instructie gekregen op eigen initiatief de klok te hanteren. Dan nog is het een vreemde zaak en mag je de vraag stellen hoe beter dit had gekund.

    Aan het einde van de game had ik 2,05 staan op mijn clock welke naar onze mening te vroeg was stil gezet. Let wel, dit was binnen de laatste 25 min.

    Ik kan me voorstellen dat het organiseren van de finale, op zeer korte termijn, zaken kan laten mislopen Maar dit is natuurlijk onzin en getuigt minstens van onkunde en wellicht desinteresse. De pelers en coaches zijn geconcentreed en en gefocust op wat ze moeten doen. Deze “klokman” was dat niet en dat kan niet!

    Even reactie op dat de refs wel oke deden. Ja, misschien. OP hun niveau. Maar wel degelijk denk ik dat we kunnen stellen dat de refs wel degelijk weer een te grote rol speelde in deze game.
    Het waren natuurlijk niet alleen de refs waar naar “gekeken” kon worden. Er waren ook spelers die zeer vreemde en “gevaarlijke” zaken lieten ontstaan. Mijn hemel wat was ik blij dat 2 Alphen spelers de ref in bescherming namen. Gelukkig! Waar passie niet voor kan zorgen!

    Spannende game! Zeker!

      /   Beantwoorden  / 
  9. daan

    De Tulip Bowl was een top-wedstrijd tussen 2 teams die aan elkaar gewaagd waren. De spanning was te snijden. Dus toen, zo vlak voor tijd, men bij de Eagles dacht aan een interceptie, is het heel menselijk, zelfs voor Matla, om de emoties te laten gaan. Misschien niet professioneel (en dat is deze sport ook niet), maar wel heel begrijpelijk.
    Waar ik weinig over hoor op deze site is het wangedrag van enkele Wildcats. Ik hoop niet dat aangenomen wordt dat dit gedrag getollereerd wordt in deze sport. Deze 2-3 spelers zijn een schande voor de sport en er zou vanuit de bond zeker nog onderzoek naar gedaan moeten worden.
    Wildcats gefeliciteerd, Eagles zijn de sportiefste runners-up!!

      /   Beantwoorden  / 
  10. Rob

    Hej Daan, ben blij dat je er ook zo over denkt.Wat dat betreft zijn er zaken die niet geheel gaan zoals ook ik denk dat ze moeten.
    Het AF zou een sport moeten zijn waarin dit soort zaken niet moeten voorkomen. Omdat het zeer gevaarlijk kan zijn maar ook dat we zonder de juiste normen en waarden nergens meer zullen zijn en ons zouden kunnen aansluiten bij andere sporten waarin dit al als een soort geacepteerd iets wordt ervaren.

    Heel juist dat er zeker iets mee moet gebeuren!
    Ik ben me persoonlijk kapot geschrokken daar ik vlak voor me het geheel zag gebeuren en ik even heel bang was dat een speler van de Wildcats volop de ref zou hebben gehit. Gelukkig waren er spelers die dat tegenhielden. Mijn god wat had er gebeurd als dit niet zou zijn gedaan door deze spelers! Maar goed, dat is “achteraf gepraat”, toch? Of niet?
    Ik kan hier wel een inzicht van straffe gaan neerzetten die ik in gedachten zou hebben maar er zijn er vast die dit, en andere voorvallen, beter kunnen nuanceren.

    Wel durf ik te stellen dat deze best man niet aanwezig had mogen zijn de huldiging. Zoals hij ook van het veld had moeten worden verwijderd. Ik hoop dat hij veel spijt had maar de uitbundige vieren van hem leek anders aan te geven.
    Maar goed, ik ben benieuwd hoe Nederland nu eens echt over dit soort gebeurtenissen denkt.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Grey Poupon

    @ Rob & Daan,
    HATE THE GAME, NOT THE PLAYER!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Rob

    Haat? Heb ik niet hoor. Zeker ook niet the game!
    Gaat niet om haat maar om het gedrag, ook wel eens dicipline genoemd of zelfs ..ethiek. Kun je te ver gaan? Ja, denk ik dan.
    Maar hoe zit het dan nu/ Wat gaat er gebeuren met spelers zoals diegene die nu van het veld gestuurd werden? Ik heb geen idee, moet ik bekennen.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Grey Poupon

    Schrijf de AFBN aan, Perry is daar de public-relations man…

      /   Beantwoorden  / 
  14. Perry Hendriks

    Er ligt momenteel een drietal zaken bij de Tuchtcommissie. De verenigingen en personen in kwestie zijn hiervan op de hoogte gesteld. Zij krijgen ruimschoots tijd een verweerschrift in te dienen. De TCie neemt de zaken onder de loep om te kijken of er een ‘zaak’ is. Mocht dat het geval zijn, dan volgt er een uitspraak die kan leiden tot een (onvoorwaardelijke) straf.

    Groet,
    Perry

      /   Beantwoorden  / 
  15. Rob

    Lijkt mij dat er minstens bij 1 van de 3 een zaak ligt! Dit zou toch te gek voor woorden zijn als hier niets mee zou gebeuren.
    Honderden mensen zagen dit. Velen kinderen / jeugd. Ze hebben het gezien en praten er over.
    Wat als dit in stille weg ebt. Zullen we dan als AF organisatie (iedereen) dan geen flater slaan? De ethiek ze prullebak in.
    Ik hoop zo van niet. Niet uit haat maar wel voor de sport

      /   Beantwoorden  / 
  16. Perry Hendriks

    Rob, je loopt op de zaken vooruit. Dit is de rechtsgang, zoals die omschreven staat in de statuten. Daar is verder niets mee gezegd.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Rob

    Dank je Perry, ik begrijp het wel. Het is misschien meer de vrees van een “verleden”, zoals het kan gaan hier.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.