NFL Zei “Nee” Tegen NFL Germany

OpdoekingHoog spel heeft ten grondslag gelegen aan de opdoeking van NFL Europa. Een paar weken voor World Bowl XV trok een delegatie van de Europese expeditie naar Amerika om de toekomstplannen voor een NFL-commissie te ontvouwen. Toekomstplannen? De delegatie had verzonnen de Admirals op te doeken en dus verder te gaan met NFL Germany. De NFL zei "nee", waarmee de bloedrijke keel van Europa definitief doorgesneden werd. Voorgaande is te lezen in het gisteren uitgebrachte boek van Mike van Damme.

Diep treurig. Rest mij de vraag wat de NFL had gezegd als de heren een status quo gepresenteerd hadden? Denk er eens over na: de league had 19% meer inkomsten gegenereerd en 20% meer toeschouwers. Lijkt me een redelijk voorstel om het dan nog even aan te kijken, zeker omdat het verlies (ca 32 miljoen dollar) een druppel op de gloeiende plaat is voor de 32 miljonair-owners in Amerika.

Tijdens de presentatie van Uwe Bergheim en Seth Rabinowitz in het NFL hoofdkantoor moet men toch aangevoeld hebben dat de NFL naar "nee" neigde. Waarom was er geen Plan B?

Lees ook:Amerikaans Team Verkent Amsterdam
Lees ook:Update: 3D ESPN Kanaal Op Komst?
Lees ook:Duitse Terroristen Vergeten Hotspot
Lees ook:NFL Commissioner Kiest Voor Europa
Lees ook:NFL Network 24/7 Op Je Computer

21 reacties op “NFL Zei “Nee” Tegen NFL Germany

  1. Chris

    Ze wilden er gewoon vanaf, period. Dus al was er een plan B of C, het had vast niet mogen baten. Die ene London-game per jaar als nieuw speeltje uitgevonden en weg met dat hele gedoe met de NFLE. Maar waarom Londen? In 1998 bleek toch al zogenaamd dat er geen markt was in Engeland? Wat is er zo veranderd in 10 jaar, zijn de Engelsen nu wel de nieuwe markt?

      /   Beantwoorden  / 
  2. ChembrO

    De uitslag van die bespreking was dus niet bekend bij de GM van de Admirals?? Anders had het mooi geweest om het toch naar buiten te brengen (dat Admirals naar Hannover moesten volgens de NFL Europa leiding), wel zo netjes….. want naar Hannover kon ie dan toch niet.

    Het kwam ze (vooral Uwe Bergheim) denk ik toch al verdomd slecht uit dat de Admirals 2x achter elkaar in WB stonden en 1 keer nog wonnen ook, anders had ie het eerder ook nog wel ge-opperd.

    Al met al is er maar 1 iemand beter van geworden en dat is meneer Bergheim heb ik het idee. Voor de rest alleen maar verliezers.

    Stom spel om te gokken op iets, waarvan je al weet dat ze het niet zien zitten en een mooie kans zien om er tussenuit te knijpen…. Of was dat misschien zijn opdracht vanuit bepaalde personen?

      /   Beantwoorden  / 
  3. brandonW

    de NFL had anders wel een alternaief plan gehad:bergheim ontslaan en iemand aanstellen die wel hun plannen uitvoerd. dat ze dat niet hebben gedaan wijst er alleen maar meer op dat ze al langer van plan waren om de NFL-E te stoppen in mijn ogen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Chris van Hattem

    De kijkcijfers in de states zullen er mee te maken hebben, misschien.
    NFL laat zich niet onder druk zetten, ze zijn agressief, nu ook naar de CFL toe, die kunnen ze goed gebruiken. Ik hoop dat er binnen de NFL nog eens een rebel opstaat..maar de NFL heeft bewezen in het verleden niet van rebellen te houden. Ze hebben de NBA als grote voorbeeld..en de liefhebbers daarvan weten het dan wel..die NBA developmentleague, waar ze al jaren over lullen is er ook nog niet.
    De trick zou dus zijn, een aantal sterke jongens uit de media en de sport in het algemeen in europa bij elkaar krijgen, die bereid zijn minimaal 32 miljoen op tafel te leggen? Fix? Deal? haha.. of niet haha?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Chris van Hattem

    Btw..die geruchten van de verhuizing naar duitsland kende ik als onnozele fan trouwens ook al..ik zei nog tegen m’n maat, dan gassen we toch naar duitsland ALS het zover komt?!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Chris van Hattem

    Btw2 Perry, je poppetje bij dit stukkie is kickass! hehe Je laat je hart spreken.
    Wel eens gehoord van Santeria? Scary voodooshizzle die ik leerde kennen in florida. brrrr ;)

      /   Beantwoorden  / 
  7. G. de Graaf

    In Oostenrijk doen ze het! In Duitsland doen ze het, in Zweden gaat het lopen, in Frankrijk zitten zo`n 9 vereniging in district Parijs alleen al.

    Wat ik bedoel te zeggen is dit:

    Vanuit de andere kant bekeken. Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat er ook binnen het bestuur van de NFLE personen waren die wel degelijk verder wilde. Mensen met kennis, kunnen en invloeden binnen geldstromen.

    Niet alleen bij mensen “voor de schermen” maar ook achter de schermen waren er Amerikanen die deze beslissing zeker niet oké vonden.

    Hoe we wenden of keren de NFL is een zeer groot en machtig orgaan en eenmaal zo`n persoon als Goodell aan het hoofd, weet je dat er zaken moeten gaan zoals hij het wil.

    Meneer Goodell zal dan ook zeker niet bij iedereen in Amerika in op een goed voetstuk staan. Hebben we daar wat aan? Nee, niet echt denk ik. Wachten tot die er uit vliegt!

    Wat dan te doen?
    Volgens mij moet Europa wel degelijk in staat zijn om een AF league op te zetten.
    In de vorm zoals Canada dat gedaan heeft.
    Laten we dan ook nog een goede connectie opbouwen met de CFL. Met hun hulp denk ik
    dat we meer kunnen dan velen nu denken.

    Het hoeft toch niet heel groot te zijn. 6, 8, 10 teams?
    En anders het Arena Football?

    Als landen in staat zij de Olympische spelen te organiseren, een EK, een WK voetbal en al die andere zaken die zich afspelen in Europa, dan kunnen we minsten klein beginnen met een AF League.
    Ja, ook al is dit al eens geprobeerd. Tijden zijn veranderd!

    Wij kunnen dit zelf! Ik geloof daar in en niet alleen als “droom” van een AF fan.

      /   Beantwoorden  / 
  8. brandonW

    ik ben het helemaal met je eens G de draaf en dan nog aanvullend: een competitie van 6 teams die in het totaal 1 miljoen tickets verkopen in een seizoen?en die competitie hef je op?je kunt toch echt niet beweren zoals sommige amerikaanse “experse” beweren dat er geen markt is voor AF in europa. die markt is er wel maar is tot nu toe slecht benut in mijn ogen. uitbreiding had logischer geweeest dan opheffing.

      /   Beantwoorden  / 
  9. brandonW

    waar ik de draaf zei moet de graaf zijn sorry typo ;)

      /   Beantwoorden  / 
  10. Chris van Hattem

    Goed gedacht heer De Graaf, wij kunnen het zelf.

    Brandon, uitbreiding was logischer geweest—> ain’t that the truth!

      /   Beantwoorden  / 
  11. Chris van Hattem

    Om even dat verhaal van dat staatslot van Maarten te combineren: als ik hem zou winnen zet ik een league neer, trek de NL teams naar me toe..die zijn obvious niet happy..dus lijkt me een makkie en pleur de jonkies die werkeloos zijn in n-amerika daar doorheen et voila…
    aaahh dreamzzzz, maar misschien breng ik iemand met power op een idee..just an idea.

      /   Beantwoorden  / 
  12. DrAtomic

    Dat krijg je met zo’n ‘top-bestuurder’, te arrogant om een plan B te hebben. Zo en zo De Admirals opheffen was ook een schop tegen het zere been van zeer veel duitse fans geweest. De duitsers vonden de league ook al te weinig europees. Bij de naamswijziging naar NFL Europa vermoede ik al dat ze met deze gedachte speelden. Uberhaupt die naamswijziging was het begin van de ondergang. Logisch gezien als ze graag een franchise in Hannover hadden willen hebben, hadden ze beter de Cologne Centurions kunnen verplaatsen. Die gasten hadden bijna geen eigen fanbase (1000-1500), merendeel was Rhein Fire die daar een wedstrijdje mee pikten als Fire uitspeelde (als Fire tegelijk speelde trok Cologne zo’n 4000 man, vaak gerapporteerd op de Barcelona Dragons manier (9000).

    Uiteindelijk klinkt het alsof Uwe Bergheim, Roger Goodell en de owners zwaar verkeerd heeft ingeschat. De kosten kan en mag nooit een probleem geweest zijn bij iets minder dan 1 miljoen per team. Als je de teams nu vraagt of ze extra roster spots willen kopen voor tijdens de trainingcamps a 1 miljoen dan springen ze er allemaal bovenop.

    Overigens blijf ik me verbazen over de enormiteit van het bedrag, komt er op neer dat elke wedstrijd een te kort opleverde ruim een miljoen dollar (32 miljoen / 31 wedstrijden). Hoe kan dat in hemelsnaam. Kloppen die cijfers wel, is de genoemde 32 miljoen niet het bedrag wat de NFL investeerde, dus zonder aftrek van alle inkomsten?

    De koers van de Admirals zelf (Friday night games en Olympisch stadion was zo en zo een funeste combinatie, jij mag de wedstrijd in het olympisch een succes noemen ik vond het een debacel (zeer slechte stoelen, slechte faciliteiten, slechten drank/voedsel voorziening, zeer slecht zicht op het veld, en de wedstrijd, goede pre-game rondom stadion in vergelijk met de Arena. De bezoekers aantallen wezen uit dat Friday night nooit een success ging worden.

    Wat ik nooit begrepen heb (dat was de vraag die ik aan Mike van Damme had moeten stellen maar waar ik niet op kwam) waarom de Admirals van de zaterdag 8 uur afgestapt waren dat was een tijd waarop je de jongere doelgroep haalde zonder je huidige fanbase te vervreemden. Zo zijn wij ooit bij de Admirals blijven hangen, was erg leuk om voor het stappen heen te gaan (vanaf 1998 alle wedstrijden bezocht). Ook zondagmiddag 15:00 was op zich een prima tijd, en zeker in nederland goed geaccepteerd als sportkijktijd hoewel je op dat moment rechtstreeks met voetbal concureerde.

    Als je de bezoekers aantallen wegzette tegen de speeltijden dan zag je dat de meest bezochte wedstrijden zonder uitzondering allen zaterdag 20:00 of zondag 15:00 zijn geweest (feestdagen niet meegerekend).

    Wat de Admirals vooral miste in vergelijking tot 1997 en 1998 was een vaste speeltijd, mensen konden er niet op van aan dat als de Admirals thuis speelden dit op een tijd en dag x was.

    Hadden de Admirals blijven bestaan dan en op vrijdag blijven spelen dan waren wij van wat ooit 12 seisoenskaarten waren terug gegaan naar 2(!). Puur omdat mensen het niet redden vanuit hun werk, of het net aan redde maar dood vermoeid waren van een werkweek (merkte je ook terug in de sfeer).

    Ow well oude koeien en een hoop oud zeer.

      /   Beantwoorden  / 
  13. DrAtomic

    Overigens hadden wij NFL Europe ook de rug niet toegekeerd als de Admirals waren opgeheven. Wij hadden dan Rhein Fire geadopteerd en Hannover 4 kwarten uitgeboe-d.

      /   Beantwoorden  / 
  14. DrAtomic

    Grrr en nog een toevoeging dan, opmerkelijk genoeg waren een aantal van onze seizoenpas groep al naar Rhein Fire gegaan ipv de Admirals als ze op vrijdag avond bleven spelen.

      /   Beantwoorden  / 
  15. perryhendriks

    Dat het Olympisch Stadion een debacle was a la.. maar zeggen dat het voor de toekomst geen potentie bood is kortzichtig: zoals Mike van Damme in zijn boek uitlegt was het O.S. er alles aan gelegen de Admirals binnen te halen. Er was spraken van wederzijds belang om dit in het Olympisch groot te maken en daar was een investeringsmodel (vanuit de NFL richting Amsterdam) aan gekoppeld. Met betere stoelen, betere merchandise en betere faciliteiten als gevolg. Neem van mij aan dat Admirals in het Olympisch Stadion in 2010 een uitverkocht topevenement was geweest.

      /   Beantwoorden  / 
  16. brandonW

    maar perry wat denk jij dat er gebeuren zou als ze maar aan aankondigen om de aan de historische stoelen in olypische te komen?je zou gelijk weer allerlei lobby groeperingen tegen je in het harnas jagen omdat je dan het historische karakter van het olypische zou aantasten. kijk maar wat er gebeurde toen de gemeente het wilde slopen.

      /   Beantwoorden  / 
  17. ChembrO

    Helaas kregen wij laatste jaar ook weinig mensen meer mee ivm de vrijdag en was het voor het reizen ook een drama rond Amsterdam……
    FNF heeft niet veel opgeleverd, ben bang iets minder zelfs.

    Maar goed het OS was ik op zich ook niet voor, maar er waren er ook die het weer meer sfeer vonden. Ach ja, OS of ArenA waren we toch wel heengegaan omdat ze daar dan speelden….

    Beter was het een relocation van Cologne naar een andere stad (voor mij part Hannover ;) ) voor de redenen die Atomic eigenlijk ook al gaf…

    Van wat ik heb begrepen was de 32 miljoen inderdaad zonder dat bijv. toegangskaarten etc. eraf waren gehaald…. Maar dat kan misschien Perry beter weten…

    Dat ze de Admirals misschien op zouden heffen hield iedereen nog wel rekening mee misschien, maar de hele league ineens had ik niet echt verwacht… We hadden het soms gekscherend over dat we dan maar om de week naar Dusseldorf moesten, maar goed zelfs dat is er niet meer bij gebleven…..

    Nee, gokken met niks achter de hand…. erg handig.

    Al met al een nare paar maandjes waar anders naar uitkeken…..

      /   Beantwoorden  / 
  18. Michael

    Dat Keulen weg ging was met de wedstrijd tegen de Admirals al duidelijk, alle Cologne/Koln spullen gingen voor bijna niks over de toonbank. Verhaal toen was dat het de Centurions Stuggart zou worden. Vandaar ook al de naamswijziging van Cologne Centurions naar Centurions Koln, jaar erop alleen naampje eronder wijzigen.

    Bij de bekendmaking van de nieuwe naam tijdens de Cheerleader finale in Dusseldorf was er ook al zo’n NFL Germany stemming toen NFL Europa werdt onthuld. Eigenlijk ging het toen al meteen net als de teams die hun naam veranderde berg afwaarts.

    Wel grappig dat het verhaal wat ik ruim een week voor de World Bowl (en 2 weken voor einde league) had gehoord van mijn bron en naar buiten heb gebracht nu toch bevestigd wordt. Bergheim had idd meeting in USA waar op neer kmam “My way or the highway” en dat werdt dus de highway voor meneer Bergheim en alle europese medewerkers en fans.

    Maar goed, het is voorbij en we kijken nu vooruit naar een mogenlijk AFL avontuur waar toch steeds meer van naar buiten lijkt te komen.

      /   Beantwoorden  / 
  19. Admiral

    Wat ik vreemd aan deze ‘discussie’ vind is dat veel mensen nog steeds niet onder ogen willen zien dat de Admirals eigenlijk gewoon geen toekomst meer hadden. Een fangemiddelde van rond de 13.000 was het echt maximum. Zelfs na de gewonnen WB van 2005 en het goede seizoen van 2006 was er geen directe zichtbare toeschouwerstijging.

    Daarbij kan er ook een grote vraagteken gezet worden in hoeverre Eskes echt niet op de hoogte was. In het boek van Van Damme wordt verteld dat hij vanuit de NFLE de opdracht had meegekregen om de Admirals langzaam maar zeker te sluiten en dat hij op de hoogte was van de verhuizing naar Hannover. Met dit in het achterhoofd zijn (in mijn ogen destrastreuze) beslissingen als de Friday Night Games en de manier van omgang met de fans (zogenaamde ArenA veiligheidsmaatregels en het op schandalige wijze weren van de Firefans op de afterparty) en het totaal afschaffen van ook maar enige vorm van pregame party (niet buiten, maar ook binnen het stadion) opeens veel logischer.

    Wat mij helemaal verbaast is dat het nieuws van het einde NFLE wel al aan het begin van het seizoen in Düsseldorf, Keulen en Frankfurt bekend was en hier nog niet. Ik heb het hele seizoen door mijn mond gehouden, mede omdat het nieuws nooit door de Admirals werd bevestigd of als gerucht naar buiten gebracht is. Maar zoals Michael al zei: in Keulen werden we pijnlijk met de realiteit geconfronteerd.

    De verhuizing terug naar het OS kan van twee kanten bekeken worden: tuurlijk was het daar in 1995 en 1996 het leukst en een klein stadion is makkelijker te vullen. Maar bij hoeveel reguliere seizoenswedstrijden hadden we 20,000 of meer fans in het stadion??? Uit mijn hoofd alleen de opener van de ArenA tegen de Claymores.
    En zonder de ArenA is het nog maar de vraag of de WLAF wel met Amsterdam in zee was gegaan. De garantie van dit stadion heeft er uiteindeljik voor gezorgd dat niet Madrid, Parijs of Brussel het laatste team toegewezen heeft gekregen.

    Allemaal van die zaken die het niet veel duidelijker maken, maar misschien wel iets dichter tegen de echte waarheid aanliggen.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Killron

    Vandaag heb ik het boek uitgelezen. Ik moet zeggen dat ik weer redelijk treurig gestemd ben na het lezen van het boek en wel om verschillende redenen.
    Allerseerst ben ik heel teleurgesteld in Stefaan Eskes. Mijnheer geeft aan dat hij gedurende het seizoen al wist dat de Admirals in ieder geval op zouden houden te bestaan. Ik zie hem nog staan bij de poort van het OS met een big smile en een toespraak waaruit je kon opmaken dat het OS een goed alternatief zou zijn voor de ArenA in de komende jaren. Nu vond ik het OS dramatisch (2 dagen pijn in mijn rug) en ook de bereikbaarheid met het OV was een een stuk slechter dan de ArenA.
    Wat mij ook treurig stemt is het feit dat dit jaar de ArenA veel minder als “concertzaal” is gebruikt (of ligt dit aan mij) waardoor de Admirals waarschijnlijk zonder problemen in de ArenA zouden hebben kunnen spelen. Wat mij betreft het liefst op de zondagmiddag, want dan kon ik ook makkelijker mijn zoontje iedere wedstrijd meenemen. Het blijft in ieder geval vreemd, een seizoen zonder Admirals. Het blijft een pijnlijke leegte.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.