San Francisco 49ers naar de Super Bowl

Super Bowl

Super Bowl

De San Francisco staan voor de zesde keer in hun roemrijke bestaan in de Super Bowl. De ploeg uit de NFC West wist de Atlanta Falcons in de Georgia Dome te verslaan met 28-24. De 49ers gebruikten de grootste comeback in de geschiedenis van de Conference Championship.

De Atlanta Falcons begonnen op volle stoom aan de wedstrijd. Nog voordat de 49ers maar een first down op het scorebord hadden weten te brengen, was het al 17-0 voor de thuisploeg. Net zoals vorige week tegen de Seattle Seahawks smolt de voorsprong echter als sneeuw voor de zon en moest Atlanta diep in het laatste kwart de voorsprong afstaan.

Julio Jones was de eerste kwart de kwelgeest van de 49ers secondary. Met vijf catches voor 100 yards en twee touchdowns had hij een belangrijk aandeel in de snelle voorsprong. Zijn eerste touchdown scoorde hij dankzij een broken coverage in de Niners secondary. De tweede was een touchdown van pure kwaliteit. Jones eindigde uiteindelijk met 11 catches voor 182 yards.

Na de eerste kwart raakten de Falcons onzorgvuldig. De defensie liet quarterback Colin Kaepernick vaker ongemoeid, wat hem in staat stelde een prima connectie op te bouwen met tight end Vernon Davis. Davis was degene die de ploeg diep in het tweede kwart in balans hield met de Falcons. Hiernaast werden de Falcons vooral in het middenstuk van de kraker onzorgvuldig met de bal. Twee keer raakte de formatie de bal kwijt, maar twee keer kon San Francisco niets met het ovaal. De uitgelezen mogelijkheid om de ploeg voor het eerst op voorsprong te zetten, werd door receiver Michael Crabtree verkwanseld toen hij voor de endzone reikte. De oplettende cornerback Dunta Robinson ontdeed de receiver van de bal.

Omdat de Falcons vanuit deze netelige positie (ze begonnen de drive vanaf de 1 yard lijn) vrijwel niets kon doen, was het even later wel raak voor Frisco. Running back Frank Gore bezorgde de formatie van de jonge coach Jim Harbaugh de eerste voorsprong van de wedstrijd met nog zes minuten te spelen. De formatie gaf die voorsprong niet meer weg. De NFC Conference Championship eindigde op 4th-and-4 in de redzone van de rood-gouden op een incomplete pass.

De Super Bowl XLVII wordt op 3 februari gespeeld in New Orleans. San Francisco speelt daar tegen de winnaar van de wedstrijd New England Patriots – Baltimore Ravens. De wedstrijd wordt ook in Nederland gevierd met talrijke parties in Nederland. De enige echte officiele NFL Party vindt plaats in de Amsterdam ArenA en vormt een feestelijke show van cheerleaders en (voormalige) NFL spelers. De avond wordt aan elkaar gedraaid door Q-Music DJ Menno Barreveld. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 77,50 via de website www.superbowlparty.nl.