Redskins naam (weer) ter discussie in het Congres

Chief Zee

Redskins bekendste fan ‘Chief Zee’ heeft weinig moeite met de teamnaam.

Eigenaar Daniel Snyder van de Washington Redskins zegt nooit de naam van zijn organisatie te zullen aanpassen. Tien leden uit het Amerikaanse congres denken daar anders over. Zij hebben druk brieven geschreven om de naam niet langer te gebruiken als bijnaam voor het NFL-team uit de hoofdstad. Redskins zou ongewenst grievend zijn voor de ‘Native Americans’ zoals ‘Nigger’ dat is voor het Afro-Amerikaanse deel van de bevolking.

De discussie over de naam Redskins is niet nieuw. Er wordt al langer tegen gestreden door de ‘Native Americans’. Mede lastig omdat de naam Redskins een aardig goed afgeschermde merknaam is. Zelfs voor de Supreme Court in 2009 lukte het niet de naam af te zweren. In ieder geval heeft Daniel Snyder een brief gehad van de tien congresleden, waaronder twee Amerikaanse met ‘roodhuid-bloed’. Eenzelfde brief is verstuurd naar NFL-baas Roger Goodell, Redskins’ sponsor FedEx en de 31 overige NFL-teams.

Of dit effect gaat hebben is zeer de vraag. Voor de Redskins betekent het vooral een bevestiging dat het nooit stil zal zijn van negatieve geluiden rondom deze NFL-organisatie. Zijn ze dankzij ster-quarterback Robert Griffin III eindelijk af van de negatieve publiciteit rondom de slechte prestaties op het veld, dan is er wel weer negatieve publiciteit over de merknaam. Rust er dan misschien toch een oude Indianen-vloek op de franchise?

In USA Sports 16 (winkeldatum 1 juli) een uitgebreid verslag van dat andere NFL-team met een indianennaam, de Kansas City Chiefs. Kijk hier voor een abonnement op het meest toonaangevende tijdschrift over Amerikaanse sporten.

Lees ook:Legende Noemt Eigenaar “Darth Vader”
Lees ook:Zorn is half ontslagen idioot!
Lees ook:Vijf Dagen Voor Redskins Failliet Gaan
Lees ook:Snyder Heeft Positie Zorn Al Vergeven
Lees ook:Geen Verrassing: Redskins Ontslaan Kicker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.